петък, 17 февруари 2017 г.

Предимства при включване в Балканджийския ДНК проект

Няколко причини, защо е добре да се включите в нашия проект, ако сте балканджии и имате ДНК тестове: 


  1. В рамките на проекта е възможно да се види броят автозомни съвпаденци  (има таква опция за админите) и да се извлече допълнителна информация за преселванията на предци от определени подрайони, като тук и малките сегменти могат да имат значение.
  2. Човек като получи листата със съвпаденци няма директна представа кой-кой е. Много често съвпаденците не отговарят на запитвания и човек губи бързо мотивация да пише, като по този начин може да изпусне реално заинтересовани и неслучайни съвпаденци.
  3. С популяризиране на проекта /което става и чрез увеличаване на участниците/ има шанс да се мотивират още повече хора да се тестват, което и за вече тестваните е от голямо предимство. С увеличаване на тестваните се увеличават шансовите да излезнат повече съвпаденци и съответно триангулации, които могат да конкретизират сегментите /карта на автозомния резултат/.   т.е. 1.-3.: Локалният характер на проекта дава предимство за по-лесна комуникация, предвид  по-ясния поглед  чрез обратната връзка между участниците и админите върху районизирането на предците и локалните натрупвания и съответно засичането на днк информацията /където е възможно/ с клас. генеалогична информация.
  4. Относно Y (мъжките) и  mtDNA (женските) хаплогрупи трябва да се има предвид, че с всяко поколение назад всеки от нас увеличава броят предци по различните линии, т.е. ако се върнем 300-400 години назад, то всеки от нас ще е потомък на много хора, които до голяма степен ще са имали хаплогрупите, които излизат в проекта, предвид локалния характер. Автозомните резултати потвърждават, че в някои балканджийски райони има малък първоначален резервоар от хора, които напрактика са едновременни предци на много от тестваните. Гледайки двете листи с хаплогрупи може човек да си извлече и частична представа и за своите предци по непреките мъжки и женски линии. С увеличаване на натрупванията ще се разяснява и все повече тази картина.
  5. От проекта можем да помогнем с интерпретацията на резултатите и да насочим тестваните за следващи стъпки.
  6. Някои от хаплогруповите резултати могат да се гледат само в проекта, тъй като някои от собствениците на китове са задали такава опция.
  7. На стената на прокета може да се следи вътрешното развитие и могат да се задават въпроси от и към всички участници, без това да е видимо за хората извън проекта.
  8. Голяма част от преселенията са всъщност (предвид легендите) от близки балкандждийски и равнинни райони. Това може би с надхвърлянето на един критичен брой тествани ще изкристализира.  Затова подканваме и хората от съседните райони да се включат също към проекта. 
  9. При наличие на проектно финансиране, може да се набележат приоритети за нататъшно тестване.

2 коментара:

  1. Как да се включа в проекта? Имам проби и от трите най-големи компании.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На проектната страница, която се отваря с тук дадения линк има горе вдясно бутон Join, през който може да се присъедините, като сте влезнали на профила Ви. Проектът е на страницата на тексаската компания FTDNA от прагматични причини:

      https://www.familytreedna.com/groups/central-balkan-mountains/

      Изтриване